ΧΡΩΜΑΤΑ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
- 02 Oct 2023
- επικαιρότητα
Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 2ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Δήμου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρου η κινεζική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Πειραιά, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και τη Διεθνή Πολιτιστική Ένωση της Κίνας καθώς και με τον συντονισμό της Ελληνο-κινεζικής εφημερίδας China Greece Times και με την υποστήριξη της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Μεταξύ των παρευρισκομένων στο Φεστιβάλ ήταν η Διπλωματική Σύμβουλος Πολιτιστικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, κα Wang Ying, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα, Ren Ren, ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Έργων του ΟΛΠ Yang Zhang, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wushu.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, η αντιδήμαρχος Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη, εκπρόσωποι του Περού, της Δομινίκας και του Παναμά παρευρέθηκαν και εκφώνησαν ομιλίες. Εκ μέρους της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η Σύμβουλος Wang Υing εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Δήμο Πειραιά για τη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης που αναδεικνύει την κουλτούρα της κινεζικής γαστρονομίας και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών. Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ενισχύει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον, με τις κοινές προσπάθειες όλων των μερών, η εκδήλωση αυτή θα επεκταθεί και θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.
Η δράση αυτή προσέλκυσε πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες που μοιράζονται την αγάπη τους για τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Το κινεζικό περίπτερο ανέδειξε τον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού της Κίνας και προσέφερε υπέροχες δραστηριότητες, όπως γευσιγνωσία κινεζικών εδεσμάτων, εκδηλώσεις για την προώθηση του τουρισμού, παραστάσεις κινεζικού Wushu και λαϊκής μουσικής, παρουσίαση του πολιτισμού του φθινοπωρινού Φεστιβάλ και προβολή ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Κίνας. Η πλούσια και πολυποίκιλη προβολή του κινεζικού πολιτισμού έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες του φεστιβάλ να γνωρίσουν την Κίνα σε όλες τις εκφάνσεις της και βοήθησε τον ελληνικό λαό να κατανοήσει βαθύτερα τη χώρα και τον πολιτισμό της.
Οι ποικίλες και ιδιαίτερες γεύσεις που παρασκευάστηκαν και προσφέρθηκαν από το κινεζικό εστιατόριο Athens Jingpin Shingshang τράβηξαν αμέσως την προσοχή και έκαναν τους Έλληνες να σχηματίσουν ουρές για να τις απολαύσουν. Αφού επαίνεσαν τις γεύσεις εξέφρασαν τη χαρά τους λέγοντας στα κινέζικα τις λέξεις «νόστιμο» και «ευχαριστώ».
Καθώς ο εορτασμός του Φθινοπωρινού Φεστιβάλ πλησιάζει, οι φίλοι από τις διάφορες χώρες είχαν την ευκαιρία να μάθουν γι’ αυτό και να γευτούν τα παραδοσιακά «mooncakes» που σηματοδοτούν τη γιορτή αυτή. Πέρα όμως από τους Έλληνες, σημαντική ήταν και η παρουσία των Κινέζων της διασποράς που μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις βίωσαν την εορταστική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ και ήρθαν πιο κοντά στην πατρίδα τους, αν και βρίσκονται μακριά απ’ αυτήν.
Οι παραστάσεις τoυ κινεζικού Wushu που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu αποτέλεσαν σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων. Με τη μεγάλη δεξιοτεχνία και εκφραστική ικανότητα, οι αθλητές της Ομοσπονδίας κατέδειξαν τη γοητεία του κινεζικού Wushu και κατάφεραν τον τέλειο συνδυασμό της δύναμης, της ταχύτητας και της ισορροπίας, δημιουργώντας ένα θέαμα που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Οι μαθητές της Κινεζικής Σχολής Αθηνών και η νεαρή μουσικός Ya Ting ήταν ντυμένοι με κοστούμια εμπνευσμένα από την αρχαία Κίνα και έπαιξαν αντίστοιχα μουσικά έργα, όπως: "Wish You a Long Life", "The Butterfly Lovers ", "Jasmine Flower", "Fighting Against Typhoon" με τη συνοδεία του παραδοσιακού κινεζικού μουσικού οργάνου γκουτζένγκ. Έτσι, η κινεζική λαϊκή μουσική και το όμορφο τοπίο του ηλιοβασιλέματος του Αιγαίου αποτέλεσαν έναν μοναδικό συνδυασμό που ανέδειξε για ακόμη μια φορά την αρμονική πολιτιστική επαφή μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας παρασκευής κινεζικών γεύσεων, η κινεζική ομάδα έδειξε στους επισκέπτες τα μυστικά της δημιουργίας ντάμπλινγκ, ενός διάσημου κινεζικού εδέσματος, που ενθουσίασε τους παρευρισκομένους. H σύμβουλος Wang Ying και ο διευθυντής Ren Ren συμμετείχαν ενεργά στη δραστηριότητα αυτή και έδωσαν τη δυνατότητα στο κοινό, όχι μόνο να μάθει για την κινεζική κουζίνα αλλά και να εκφράσει τις απόψεις του για τις ιδιαίτερες γεύσεις. Το φαγητό αυτό αποτελεί ταυτόχρονα μια ισχυρή ανάμνηση της πατρίδας για τους Κινέζους και μια ιδιαίτερη γεύση για τους Έλληνες.
Ιδιαίτερα θερμά ήταν τα σχόλια των φίλων από κάθε χώρα με έναν από αυτούς, τον Σωτήρη, να δηλώνει ότι αγαπά πολύ τον κινεζικό πολιτισμό, ότι προσπάθησε πολύ και κατάφερε να μάθει την κινεζική γλώσσα και πως όνειρό του είναι να ταξιδέψει στην Κίνα και να απολαύσει από κοντά την παραδοσιακή ομορφιά της και να δει τα αναπτυξιακά επιτεύγματά της.
Η Κίνα και η Ελλάδα είναι οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με βαθιά πολιτιστική κληρονομιά που αντικατοπτρίζεται σε όλους τους τομείς. Η κουζίνα αποτελεί έναν από αυτούς και γι’ αυτό μέσα από το γαστρονομικό φεστιβάλ οι δύο λαοί έρχονται πιο κοντά και συνειδητοποιούν τα κοινά τους χαρακτηριστικά και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους.