ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ
- 29 May 2024
- επικαιρότητα
Περίπου 63 ευρώ βάζουν «στην άκρη» κάθε χρόνο οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα, ενώ οι συνταξιούχοι φαίνεται πως είναι εκείνοι που καταφέρνουν να αποταμιεύσουν τα περισσότερα, σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα.
Αυτό δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα της μελέτης «Η ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ή γιατί δεν αποταμιεύουμε)», που εκπονήθηκε από τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την οποία χρηματοδότησε η Eurobank.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσά αποταμίευσης τα τελευταία 17 χρόνια, και παρότι το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο, οι πολίτες αποταμιεύουν πλέον σχεδόν τα μισά από ότι την δεκαετία του '60 και η χώρα βρίσκεται σήμερα στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι ουραγός σε σχέση και με όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, όσον αφορά στην εθνική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, στα αίτια χαμηλής αποταμίευσης περιλαμβάνονται δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, όπως το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης και ιδιοκατοίκησης, οι υψηλές δαπάνες στέγασης και, προ κρίσεως, το υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων που αποθάρρυνε την προληπτική αποταμίευση.
Μάλιστα, ανησυχητικά χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτηση του στην εκδήλωση, προσθέτοντας πως «μια χώρα δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε ξένα κεφάλαια».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ανέφερε: «Χρειάζεται να αυξηθεί το επίπεδο της αποταμίευσης, ώστε οι επενδύσεις να χρηματοδοτούνται και από εγχώριους πόρους, που προσφέρουν αφενός ανθεκτικότητα απέναντι σε πιθανές εξωγενείς διαταραχές και αφετέρου επανεπένδυση των αποδόσεων στην Ελλάδα και διατήρηση ενός ενάρετου επενδυτικού κύκλου».
Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στα αίτια του χαμηλού ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, το οποίο απέδωσε κυρίως στο υψηλό ποσοστό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, στο ασφαλιστικό σύστημα, στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στην έλλειψη κουλτούρας ή και κινήτρων ιδιωτικής ασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτών έναντι φυσικών καταστροφών.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία της αποταμίευσης
Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη εθνική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η διαφορά στα ποσοστά εθνικής αποταμίευσης μεταξύ της Ευρωζώνης και της Ελλάδας διευρύνθηκε, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη πτώση του ποσοστού αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα, ενώ η αποταμίευση του δημοσίου τομέα αυξήθηκε μετά το 2010.
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, καθώς επίσης και της Ευρωζώνης.