ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
- 06 Jun 2024
- επικαιρότητα
Σε αναδίπλωση προχωρά η κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα πυροπροστασίας δασικών ακινήτων ή ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, μετά το κύμα αντιδράσεων, τόσο των δήμων και άλλων θεσμικών φορέων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, όσο και χιλιάδων πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη καμπάνια επικοινωνίας στα ΜΜΕ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόσφατα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους με περιαστικά δάση αναφερόμενος στο κλάδεμα και την αφαίρεση εύφλεκτων υλικών κάλεσε τους ιδιοκτήτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους στα “μέτωπα” αυτά, σημειώνοντας ότι τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ είναι “ενδεικτικά”.
“Δεν έχουν οι μηχανικοί την υποχρέωση να ακολουθήσουν τεχνικές προδιαγραφές του υπουργείου οι οποίες είναι ενδεικτικές. Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωτικό ο ιδιοκτήτης να βάλει φράχτη ή να κάνει αυτό ή εκείνο. Σε συνεργασία με τον μηχανικό, ο πολίτης θα κάνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο υπουργός απαλλάσσοντας έτσι επί της ουσίας, προς ώρας, είτε από πρόστιμα είτε από δυσβάστακτα βάρη τους ιδιοκτήτες, όπως κατασκευές, όπως λέει ο σχετικός κανονισμός. μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, πλήρωση διάκενων με άκαυστα υλικά ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κτλ
“Η πρώτη εφαρμογή είναι τα κλαδέματα και να μην έχει προσάναμμα απ' έξω από το σπίτι. Να μην έχει ο ιδιοκτήτης την μπουκάλα του αερίου έξω από το σπίτι σε σημείο που θα πάρει φωτιά. Αυτά είναι τα φετινά μέτρα”, δήλωσε ο ο υπουργός. Για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, ας δούμε στοιχεία από τις τεχνικές εκθέσεις που θα ετοιμάσουν οι μηχανικοί για του χρόνου, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.
Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι ο όλος κανονισμός, όπως ισχύει από το 2023, “χρειάζεται τροποποιήσεις, τις οποίες με υπουργικές αποφάσεις θα τις κάνουμε” “δεν χρειάζονται φανατισμοί υπέρ η κατά της εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας” τόνισε δίνοντας τον τόνο.
Ήδη, λίγες μέρες πριν, μιλώντας στο περιθώριο του East MediterraneanGasForum (EMGF) είχε στείλει το "μήνυμα. "Ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός" κατέληξε.
Πάντως, όπως ανέφερε, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση.
Για το σκοπό αυτό, διατίθενται 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω τωνΠεριφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.