ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΑ ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
- 06 Jun 2024
- επικαιρότητα
Ως μια πολύ σοβαρή κίνηση που ενισχύει τις ελληνικές θέσεις χαρακτήρισε την παρέμβαση της Τουρκίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ «είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα θέλω να τη βάλω σε ένα διπλωματικό, αν θέλετε πλαίσιο. Η Τουρκία έκανε αυτή την κίνηση, ενώ όπως γνωρίζετε, περίπου 20 μέρες πριν, η Ελλάδα, ως όφειλε ως μέλος της UNESCO, είχε θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας. Και η Τουρκία κάνει αυτή την κίνηση αποσυνδέοντας τα δύο ζητήματα. Θέλω να πω ότι επί της ουσίας αυτή τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται χωρίς επιχειρήματα, στερούμενο επιχειρημάτων».
Ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη τοποθέτηση. Όπως είπε «η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης είναι το μόνο διεθνές φόρουμ στο οποίο συζητείται το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το 1984 μέχρι σήμερα, χωρίς πρόοδο, λόγω της βρετανικής επιμονής και μάλιστα έχουν ενοχληθεί τα κράτη μέλη της Επιτροπής αυτής, ακριβώς διότι σε αυτό το θέμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Στη συνεδρίαση λοιπόν που έγινε την περασμένη εβδομάδα – πολύ σημαντική, φανταστείτε ότι οι εργασίες κρατούν τρεις μέρες- η Ελλάδα παρουσίασε με πάρα πολύ πειστικό τρόπο την υπόθεσή της.
Η δουλειά που είχε γίνει επιστημονικά από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Μουσείο της Ακρόπολης, από τον κύριο Σταμπολίδη, τον διευθυντή του, νομικά, από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και διπλωματικά όσον αφορά τη στήριξη που χρειαζόμασταν από διάφορα κράτη, που έγινε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία μας εδώ στο Παρίσι, έφερε ένα πολύ σοβαρό αποτέλεσμα.
Παρενέβησαν 17 κράτη και τα 17 υποστήριξαν τη θέση της Ελλάδας και μάλιστα με μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Αρκεί να σας πω ότι από τη Λατινική Αμερική είχαμε τη στήριξη της Χιλής, της Βενεζουέλας, Παναμά, της Γουατεμάλας, Νικαράγουας, Ονδούρας, της Βραζιλίας, από την Ευρώπη, από την Τσεχία και από την Ιταλία, πολύ σημαντικό ότι μας στήριξε η Ιταλία. Από την Αφρική, η Γκαμπόν, η Ζάμπια, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράκ, η Παλαιστίνη και να προσθέσω εδώ την Ινδία, η οποία είναι και μέλος της Κοινοπολιτείας. Αυτοί δεν υποστήριξαν μόνον τις ελληνικές θέσεις. Έψεξαν και τη στάση της του Ηνωμένου Βασιλείου».