ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
- 28 Jun 2024
- επικαιρότητα
Σε ερώτηση για ζητήματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε ότι τέτοιες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε τα τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της είναι μία ιστορική κατάκτηση της ΝΔ. Η εικόνα αυτή διαφοροποιεί τη ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα.
Πρόσθεσε ότι παρά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών η ΝΔ μέσα σε ένα διάστημα, ούτε τριών εβδομάδων, προσπάθησε και η κυβέρνηση και το κόμμα, να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα των πολιτών, έγιναν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έγινε η συνεδρίαση της ΚΟ, όπου πήραν το λόγο όσοι και όσες το ζήτησαν, έγινε η τοποθέτηση και από τον πρωθυπουργό κι έγινε ουσιαστικά ένας γόνιμος διάλογος. «Αυτό για μας είναι κάτι αυτονόητο αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα κόμματα. Μακάρι να γίνει», τόνισε.
«Έχουν ξεχωριστή σημασία οι επισημάνσεις που έγιναν χθες ειδικά επειδή έγιναν από τους εκπροσώπους των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που όλοι και όλες μαζί απαρτίζουν την ΚΟ της ΝΔ, που είναι μία δύναμη που καθημερινά στηρίζει και το κυβερνητικό έργο. Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε και πρώτος ο πρωθυπουργός αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα, τις εισηγήσεις, τις επισημάνσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν κάτω από ένα ενωτικό κλίμα και σε μία εσωτερική διαδικασία», είπε.
Για τα περί «ιδεολογικής ταυτότητας» τόνισε ότι «είναι ένα κόμμα που είναι παρόν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα για τη χώρα, βάζει πάντοτε την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον, πιστεύει στην κατεύθυνσή μας προς τη Δύση, ισχυροποιεί τη χώρα και παίρνει αποφάσεις οι οποίες στο τέλος της μέρας έχουν θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες».
Υπογράμμισε ότι «είμαστε κάτι παραπάνω από προσηλωμένοι στις αρχές της ΝΔ αλλά ταυτόχρονα το βλέμμα μας είναι στραμμένο στα προβλήματα των πολιτών και στο μέλλον».
Για τη διεύρυνση, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι θα την αποκαλέσει μία «συνειδητή επιλογή που φαίνεται ότι επικροτείται από τους πολίτες. Μια συνειδητή επιλογή συνύπαρξης στελεχών που μπορεί όπως κι εγώ να ήταν από την αρχή και να μην έφυγαν στιγμή από τη ΝΔ, βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους που έρχονται να μας βρουν. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ανθρώπων είναι η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η ισχυροποίηση της χώρας».
Πρόσθεσε ότι η παράταξη της ΝΔ έχει μία παράδοση στις κυβερνήσεις που καταρτίζονται να υπερισχύουν τα κοινοβουλευτικά στελέχη, αυτή την παράδοση τη συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως την ίδια αξία έχουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία κρίνονται το ίδιο αυστηρά όπως πρέπει να συμβαίνει, από τους πολίτες. Είπε ακόμη ότι η αξιολόγηση δεν γίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά από τον πρωθυπουργό.
Ανέφερε επίσης ότι «ο ρόλος του βουλευτή είναι εξαιρετικά σημαντικός, είναι αναγκαίο συστατικό της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας, οι βουλευτές αποτελούν μαζί τη νομοθετική εξουσία έναν ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας και οι βουλευτές δεν είναι εν αναμονή υπουργοί».
Σε ερώτημα που ετέθη για «τις καταγγελίες Σαλμά ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς», ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες μιας εσωτερικής διαδικασίας. Μπορώ να κάνω ένα γενικό σχόλιο για τη φράση περί λίγων και πολλών με συγκεκριμένα παραδείγματα. Η ΝΔ, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, με την πολιτική μας εξυπηρετούμε όλους τους Έλληνες. Γιατί οι 400.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται αυτά τα χρόνια δεν αφορούν λίγους. Γιατί πάνω από 50 φόροι που μειώθηκαν και συνεχίζουν να μειώνονται ή κάποιοι να καταργούνται, δεν αφορούν λίγους, αφορούν πολλούς ή και όλους τους πολίτες. Γιατί η ενδυνάμωση της χώρας, η οχύρωση των συνόρων, το ψηφιακό κράτος, η νέα διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, η περαιτέρω χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των σχολείων είναι πολιτικές που αφορούν όλους τους πολίτες. Όπως και η επιστολική ψήφος, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Η πολιτική της κυβέρνησης αυτής είναι μία πολιτική που δεν έχει ούτε κομματική απόχρωση και ούτε απευθύνεται σε λίγους. Είναι μία πολιτική που απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και είναι καλύτερα να μιλάς με στοιχεία και παραδείγματα παρά με ταμπέλες οι οποίες δεν αποδεικνύονται από κανένα συγκεκριμένο γεγονός», υπογράμμισε.
Για το αν «είναι ανοιχτή η πόρτα του Μαξίμου και για τον κ. Σαλμά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Επειδή τυχαίνει το γραφείο μου να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, η πόρτα του Μαξίμου ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτή για το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές πέραν των κατά μόνα συναντήσεων, είχαμε συναντήσεις ανά διοικητική περιφέρεια παρουσία και υπουργών με το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας για την καταγραφή των προβλημάτων κάθε περιφερειακής ενότητας. Από κει και πέρα δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω κάτι το οποίο ειπώθηκε σε μία εσωτερική διαδικασία».
Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον/την επόμενο/η πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε ότι είναι «μια εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση. Δεν είναι ωφέλιμο έξι μήνες ίσως και περισσότερο, να συζητάμε για το θεσμό του ΠτΔ. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή προφανώς θα γίνει αυτή η συζήτηση που είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Πέραν του πρόωρου θεωρώ ότι είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς. Είναι μία συζήτηση η οποία δεν οδηγεί κάπου, δεν είναι η ώρα της».
Αναγνώρισε επίσης ως λάθος για το θέμα της ισότητας στο γάμο ότι για ένα ζήτημα το οποίο είχε πολύ λιγότερη σημασία, συζητήσαμε πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. «Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος, να κάνουμε μονοθεματικές συζητήσεις όταν υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών».
Για το αν ενόχλησαν ή όχι «τα επινίκια» για το θέμα της ισότητας στο γάμο, είπε πως δεν χρειάζεται να μιλάμε για το ένα ή το άλλο ν/σ με όρους πανηγυρισμών. Καταλάβαμε τη δυσαρέσκεια μιας μερίδας των πολιτών, έχουν ληφθεί τα μηνύματα και πρέπει να πάμε παρακάτω.
Δεχόμενος και νέα ερώτηση για την εκλογή ΠτΔ, τόνισε ότι «Δεν βοηθάει ούτε τη Δημοκρατία μας, ούτε το δημόσιο διάλογο ούτε το στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών να μιλάμε για ένα εξάμηνο για την εκλογή ΠτΔ, όταν αυτό το σημαντικό θέμα είναι στην ατζέντα αλλά για τις αρχές του 2025. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών τα οποία πρέπει να συζητήσουμε», είπε.
Σχετικά με την εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου τη Δευτέρα, στην οποία θα παραστούν και θα μιλήσουν οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς ο κ. Μαρινάκης είπε πως θεωρεί ότι έχει λάβει πρόσκληση και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο για όλα όσα γράφονται και λέγονται «περί απομόνωσης» είναι «αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας». «Ας κοιτάξουν σε άλλα κόμματα για τέτοια προβλήματα. Αυτά δεν υπάρχουν στη ΝΔ».
Όσον αφορά το τι ζητούσαν οι βουλευτές στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΟ, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι μίλησαν για ζητήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, εξέφρασαν προβληματισμούς για κάποια νομοσχέδια, επεσήμαναν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, ακούστηκαν πολύ σοβαρές στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναλύσεις με κοινή συνισταμένη ότι έχουμε καταφέρει πολλά μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα με στόχευση τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Για «τη διαφυγή στο εξωτερικό των ολιγαρχών που ενέχονται στο περιστατικό της Ύδρας», τόνισε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω μία υπό διερεύνηση υπόθεση. Αυτό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ως προς την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, το έχει κάνει. Περιμένουμε τις αρμόδιες αρχές, τη Δικαιοσύνη να κάνουν τα δέοντα. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης, ούτε να παρέμβουμε, ούτε να σχολιάσουμε, ούτε να ασκήσουμε κριτική».
Για ενδεχόμενη διαγραφή Σαλμά ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν έχω κάποια τέτοια ενημέρωση, ούτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα».
Ερωτηθείς για πιθανές παρεμβάσεις όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είπε ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι και πρακτικά πλέον υπάρχει ένας νέος μηχανισμός που αξιολογεί μεμονωμένες περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων και αν διαπιστωθεί κάποια παράβαση της νομοθεσίας, κάποια αδικαιολόγητη αύξηση, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Για το ρεύμα παρέπεμψε στην απάντηση της προηγούμενης ενημέρωσης.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σήμερα συμπληρώνονται εννιά χρόνια από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αναφορά στη φράση του κ. Παππά «Σήμερα ξημερώνει μια όμορφη μέρα», ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι τελικά ξημέρωσαν μαύρες μέρες για την Ελλάδα. Αυτά ανήκουν στην ιστορία. Η Ελλάδα τα έχει αφήσει πίσω της γιατί έχει πλέον μία κυβέρνηση που παρά τα πολλά προβλήματα που ακόμα καλείται να αντιμετωπίσει, έχει καταφέρει κι έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, είναι πρώτη σε ρυθμούς μείωσης του χρέους της προς το ΑΕΠ, αυξάνει τις θέσεις εργασίας, η Ελλάδα δεν απασχολεί πλέον τη διεθνή κοινότητα αποκλειστικά για αρνητικούς λόγους αλλά προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή θετικών ειδήσεων. Αλλά αυτή η «επέτειος» έχει αξία «να μας θυμίζει ότι κάθε μαθητευόμενος μάγος κάθε λαϊκιστής ο οποίος τάζει στους πάντες τα πάντα μπορεί στην αρχή να είναι ευχάριστος για κάποιους αλλά στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για έναν ολόκληρο λαό».