ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ
- 24 Jul 2024
- επικαιρότητα
Πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου έστειλε η Άγκυρα, με πρόσχημα δήθεν παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αφορμή για τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στάθηκε το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκεται το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.
Ως απάντηση, η Αθήνα έστειλε δύο πολεμικά σκάφη σε κοντινή απόσταση, προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση και ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.
Διπλωματική προσπάθεια να μην κλιμακωθεί η ένταση
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Όπως επισημαίνεται ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων». Υπογραμμίζεται δε ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού». Με το Υπουργείο Εξωτερικών να κρατά εξαιρετικά χαμηλούς τόνους.
Για την Αθήνα πάντως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα στόχος παραμένουν τα «ήρεμα νερά» και η δυνατότητα να προλαμβάνονται καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρικυμίες τις σχέσεις των δύο χωρών πριν εξελιχθούν σε ένταση. Με την ελληνική διπλωματία επίσης να διατηρεί σαφώς τις κόκκινες γραμμές της απέναντι στην Τουρκία. Έστω και αν επιλογή της Αθήνας είναι να μην είναι αυτή που θα δείχνει διάθεση κλιμάκωσης. Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες και Navtex από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου για αυτές τις έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά η Τουρκία είχε βγάλει δική της Navtex με την οποία προειδοποιούσε πως οι έρευνες γίνονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενη μάλιστα επιστολή που είχε στείλει η Άγκυρα το 2020 στον ΟΗΕ και μονομερώς κήρυττε τα εξωτερικά σύνορα της ΑΟΖ της αυθαίρετα και μονομερώς.
Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε, «από εκεί και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Ο Παύλος Μαρινάκης προσέθεσε πως «είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπολοίπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία, καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο της επίλυσής της, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει μία σειρά από συμφωνίες. Υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες».
Να σημειωθεί ότι στην ερώτηση εάν υπάρχει επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, «είναι στον προγραμματισμό μας».