ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ
- 28 Aug 2024
- επικαιρότητα
Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που αντικρίζουν οι Βολιώτες τις τελευταίες ημέρες, με την παραλία να είναι γεμάτη από νεκρά ψάρια και τη δυσοσμία στην περιοχή να είναι έντονη.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αγριά, οι Αλυκές, η Κριθαριά, η Νέα Αγχίαλος, με χιλιάδες νεκρά ψάρια να βρίσκονται στις παραλίες, αποτελώντας υγειονομική βόμβα και απειλώντας τη δημόσια υγεία.
Η ανησυχία είναι μεγάλη από τους κατοίκους του Βόλου που δεν έχουν συναντήσει ξανά ανάλογο φαινόμενο.
Όπως μεταδίδει το magnesianews.gr εξαιτίας των νεκρών ψαριών έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του πρωτοφανούς γεγονότος. Η έρευνα υπό την επίβλεψη του Εισαγγελέα Υπηρεσίας θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά εργαστήρια και θα ληφθούν δείγματα τόσο από τα νεκρά ψάρια, όσο και στις εκβολές της Λίμνης Κάρλας στον Βόλο, για να βρεθεί η αιτία θανάτου. Θα εξεταστεί ακόμα και η πιθανότητα να έχει εισχωρήσει κάποια ουσία στον οργανισμό των ψαριών.
Επιπλέον θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού.
Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού όπου εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, δηλαδή σε λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο.
Κλείνει το θυρόφραγμα στη λίμνη Κάρλα – Δίχτυ στην εκβολή του Ξηριά
Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό και ταυτόχρονα με το κλείσιμο του θυροφράγματος στην Κάρλα, σήμερα, Τρίτη 27/8 το μεσημέρι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ τοποθετήθηκε δίχτυ στην είσοδο της εκβολής του Ξηριά προς το λιμάνι, το οποίο συγκρατεί πλέον τα νεκρά ψάρια που κατευθύνονται προς το θαλάσσιο περιβάλλον.
Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα για το ζήτημα των νεκρών ψαριών
Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.
Επίσης, θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ψαριών, αν φτάνουν ήδη νεκρά στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος ή αν πεθαίνουν λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον τους κ.α.
Παράλληλα, η έρευνα θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της παραλίας, του λιμανιού, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλου.