ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

διεθνή

Read

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Έρχεται έλλειψη νερού και «κακά μαντάτα» για τη νότια Ευρώπη
  • 18 May 2023
  • διεθνή

Η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα ακόμη καλοκαίρι έντονης ξηρασίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η περίοδος 2023-2027 θα είναι αναμφίβολα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται αλλά... είναι εδώ, με τη θερμοκρασία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα που ξεπερνούν τους στόχους από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, σε ένα από τα χειρότερα σενάρια που περίμεναν οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα, η νότια Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας, με κάποιες περιοχές να αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις νερού και τους αγρότες να περιμένουν τη χειρότερη σοδειά τους εδώ και δεκαετίες.

Καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει την περιοχή πιο ζεστή και ξηρή, χρόνια επαναλαμβανόμενης ξηρασίας έχουν εξαλείψει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων. Το έδαφος είναι εντελώς ξηρό στην Ισπανία και τη νότια Γαλλία. Το χαμηλό επίπεδο του νερού στα ποτάμια και τους ταμιευτήρες απειλεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού, επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Ευρώπη οδεύει προς ένα ακόμη ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι. Ήδη το περσινό ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί και ενίσχυσε την ξηρασία στην περιοχή, την οποία ερευνητές στην ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει τη χειρότερη εδώ και 500 χρόνια.

Μέχρι στιγμής φέτος τη χειρότερη κατάσταση αντιμετωπίζει η Ισπανία. «Η κατάσταση με την ξηρασία θα επιδεινωθεί αυτό το καλοκαίρι», προειδοποίησε ο Χόρχε Ολσίνα, καθηγητής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Αλικάντε της Ισπανίας. Δεν υπάρχει εξάλλου πιθανότητα οι βροχοπτώσεις που ίσως σημειωθούν τώρα να λύσουν το πρόβλημα της ξηρασίας. «Αυτή την περίοδο του έτους το μόνο που μπορεί να έχουμε είναι τακτικές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης βροχοπτώσεων», σημείωσε ο Ολσίνα.

Ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, ο Λουίς Πλάνας, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση που δημιουργείται από αυτή την ξηρασία είναι τόσο σοβαρή που οι επιπτώσεις της δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εθνικούς πόρους», σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Απριλίου.

Κλιματική αλλαγή

Η νότια Ευρώπη δεν είναι η μόνη περιοχή του κόσμου που είναι αντιμέτωπη με έλλειψη νερού. Το Κέρας της Αφρικής είναι αντιμέτωπο με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες, ενώ ιστορική ξηρασία στην Αργεντινή έχει πλήξει την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού.

Οι πιο συχνές και σοβαρές ξηρασίες στην περιοχή της Μεσογείου – όπου η μέση θερμοκρασία είναι κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με 150 χρόνια νωρίτερα-- είναι μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, την οποία είχαν προβλέψει οι επιστήμονες. Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Πολλές αγροτικές περιοχές δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει μεθόδους εξοικονόμησης νερού.

«Οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει. Οι εταιρείες έχουν καθυστερήσει», τόνισε ο Ρομπέρ Βοτάρ επιστήμονας και διευθυντής του Pierre- Simon Laplace Institute. «Κάποιες εταιρείες δεν σκέφτονται καν να αλλάξουν το μοντέλο κατανάλωσής τους, απλώς προσπαθούν να βρουν κάποια θαυματουργή τεχνολογία που θα φέρει νερό», πρόσθεσε.

Η Γαλλία μόλις βίωσε τον πιο ξηρό χειμώνα από το 1959, με προειδοποιήσεις για «κρίση» ξηρασίας να έχουν ήδη εκδοθεί σε τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο Propluvia.

Η Πορτογαλία επίσης αντιμετωπίζει πρόωρη ξηρασία. Περίπου το 90% της χώρας υποφέρει από την ξηρασία, με σοβαρή ξηρασία να επηρεάζει το ένα πέμπτο της χώρας, περιοχή σχεδόν πενταπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ισπανία οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν φέτος τον Απρίλιο ήταν κάτω του μισού του μέσου όρου: χιλιάδες ανθρώπους βασίζονται στις παραδόσεις νερού με βυτιοφόρα, ενώ κάποιες περιοχές, όπως η Καταλονία, έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του νερού. Κάποιοι αγρότες έχουν ήδη αναφέρει απώλειες σοδειών σε ποσοστό έως και 80%, με τα δημητριακά και τους σπόρους που καλλιεργούνται για την παραγωγή λαδιού να έχουν πληγεί περισσότερο.

«Πρόκειται για τη χειρότερη απώλεια σοδειάς εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Πέκα Πέσονεν επικεφαλής της ευρωπαϊκής αγροτικής ένωσης Copa-Cogeca, αναφερόμενος στην Ισπανία. «Η κατάσταση είναι χειρότερη από την περσινή». Από την Ισπανία προέρχεται η μισή παραγωγή ελιών της Ευρώπης και το ένα τρίτο των φρούτων, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Με τους ταμιευτήρες νερού να είναι κατά μέσο όρο στο 50% της χωρητικότητάς τους, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει περισσότερα από 2 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Επιπλέον, περιμένει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημά της για την κινητοποίηση ενός κονδυλίου κρίσης ύψους 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του μπλοκ για τις γεωργικές επιδοτήσεις. Η Κομισιόν έχει επισημάνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Η σοβαρή ξηρασία στη νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όχι μόνο για τους αγρότες εκεί αλλά και επειδή μπορεί να αυξήσει τις ήδη πολύ υψηλές τιμές καταναλωτή, αν η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη», δήλωσε η Μίριαμ Γκαρσία Φερέρ εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αντίστοιχα προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσει και η Ιταλία, όπου έως και το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Οι Ιταλοί γεωργοί σχεδιάζουν να μειώσουν τις καλλιέργειες τους, σπέρνοντας μια περιοχή κατά 6% μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα εθνικά στοιχεία.

Έπειτα από δύο χρόνια έλλειψης νερού, περιοχές της βόρειας Ιταλίας ξεκίνησαν τον Μάιο με έλλειμμα 70% στα αποθέματα νερού από το λιώσιμο των πάγων και έλλειμμα 40% σε υγρασία εδάφους, σύμφωνα με τον Λούκα Μπρόκα διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας.

Καθώς το έδαφος είναι τόσο ξερό, όταν τελικά πέφτει βροχή δεν καταφέρνει να την απορροφήσει, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, με τις βροχοπτώσεις να αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετές ακόμη ώρες.

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Η περίοδος 2023-2027 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία, προειδοποίησε από την πλευρά του σήμερα, Τετάρτη (17/5), ο ΟΗΕ.

Επιπλέον, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τον πιο φιλόδοξο στόχο των συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO). «Υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια, και αυτή η περίοδος των πέντε ετών στο σύνολό της, να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», υπογράμμισε ο ΠΜΟ.

Ο οργανισμός υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση ετήσια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα στη διάρκεια τουλάχιστον ενός από τα πέντε επόμενα έτη.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα από το 1850 ως το 1900 και, ει δυνατόν, στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα ίδια επίπεδα.

Πώς το Ελ Νίνιο θα επηρεάσει τη θερμοκρασία

Τα δεδομένα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα «δεν σημαίνουν πως θα υπερβούμε μόνιμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο αφορά μια μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΜ, ο Πέτερι Τααλάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Πάντως ο ΠΜΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ανακοινώνοντας πως θα ξεπεραστεί προσωρινά το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και αυτό θα συμβαίνει όλο και συχνότερα», υπογράμμισε.

«Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, θα κάνει να ανέβουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα στα οποία δεν έχουν φτάσει ποτέ», τόνισε αυτός ο ειδικός για το κλίμα. Για να μην αφήσει καμιά ψευδαίσθηση σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Φινλανδός επέμεινε στην ανάγκη να προετοιμαστούμε, επειδή «ο αντίκτυπος στην υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον θα είναι σημαντικός».

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται εν γένει με αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και σφοδρές βροχές σε άλλα. Για τελευταία φορά συνέβη το 2018-2019 και έδωσε τη θέση του σε ένα ιδιαίτερα μακροχρόνιο επεισόδιο σχεδόν τριών ετών, το Λα Νίνια, που προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και πτώση των θερμοκρασιών.

Στις αρχές Μαΐου, ο ΠΜΟ εκτιμούσε πως υπήρχαν 60% πιθανότητες να αναπτυχθεί ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο μέχρι το τέλος Ιουλίου και 80% πιθανότητες για ένα τέτοιο φαινόμενο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο γενικός κανόνας είναι πως το Ελ Νίνιο ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τη χρονιά που ακολουθεί την εμφάνισή του, δηλαδή το 2024 σ' αυτό τον κύκλο. Παρά το γεγονός ότι το Λα Νίνια μετριάζει το αποτέλεσμα αυτό, τα οκτώ τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ και το 2016 κατέχει το ρεκόρ.

Από τα χρόνια του 1960

«Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, απομακρύνοντάς μας όλο και περισσότερο από το κλίμα που έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο Λίον Έρμανσον, ειδικός επιστήμονας της βρετανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, της Met Office.

«Η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι υψηλή, επειδή από τις προβλέψεις φαίνεται εκ των υστέρων πως όλες οι μετρήσεις είναι πολύ αξιόπιστες», υπογραμμίζει ο ΠΜΟ.

Το 2023, οι θερμοκρασίες στον πλανήτη αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση την Αλάσκα, τη Νότια Αφρική, τη νότια Ασία και ορισμένα τμήματα της Αυστραλίας, σύμφωνα με τον ΠΜΟ. Ορισμένα τμήματα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι πιθανόν πιο ψυχρά από το μέσο όρο.

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy