ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Phone center
  • 210 26 37 691Branch

διεθνή

Read

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός
  • 23 Nov 2023
  • διεθνή

Αργά χθες, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε πρόταση που προβλέπει την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός με τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μερικών από τους περίπου 240 ομήρους που απήγαγε η τρομοκρατική οργάνωση κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Η συμφωνία έκλεισε με τη διαμεσολάβηση Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ.

Η κατάπαυση του πυρός έτσι είναι γεγονός, αν και ο ισραηλινός στρατός προτιμάει τον όρο «επιχειρησιακή παύση». Όπως δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, «ο όρος που χρησιμοποιούμε δεν είναι η κατάπαυση του πυρός,  αλλά η επιχειρησιακή παύση».

Η δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να ξαναρχίζουν κάθε φορά που ολοκληρώνεται η ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων, σχολιάζει ο βρετανικός Guardian.

“Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα“, δήλωσε στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς περιλαμβάνει τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή 50 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους από τις ισραηλινές φυλακές.

Ύστερα από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι για κάθε 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται πέρα των αρχικών 50, θα παρατείνεται κατά μία μέρα η κατάπαυση του πυρός.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.

“Η δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει την πρώτη ομάδα. Θα χρειαστούν τέσσερις ή πέντε ημέρες για να οργανωθεί αυτό και θα περιλαμβάνει 50 Ισραηλινούς (ομήρους) με αντάλλαγμα 150 Παλαιστινίους (κρατουμένους)“, δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Είπε πως στους κρατουμένους θα περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά και οι προϋποθέσεις θα είναι οι ίδιες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν άμεσα αυτή την πληροφορία.

Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές πάντως φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι η πρώτη προσωρινή παύση των εχθροπραξιών εδώ κι έξι εβδομάδες δεν συνεπάγεται το τέλος του πολέμου. “Λέγονται ανοησίες ότι μετά την κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας” τόνισε ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Παραμένουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και οι γενναίοι στρατιώτες μας θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να νικήσουν τον κατακτητή” τονίζει από πλευράς της η Χαμάς.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου και προβλέπει την απελευθέρωση κυρίως γυναικών και ανηλίκων και από τις δύο πλευρές. Πολλοί από τους ομήρους, που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι από τη Χαμάς, εκτιμάται ότι είναι ξένοι υπήκοοι ή έχουν διπλή υπηκοότητα. Ανάμεσα τους τρεις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ένα τρίχρονο κοριτσάκι.

Με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα νομικής προσφυγής την τελευταία στιγμή, το Ισραήλ έδωσε κατάλογο με τριακόσια ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι με την πλειονότητα εξ αυτών να είναι άνδρες, ηλικίας 17 με 18 ετών.

Τη συμφωνία χαιρέτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ενώ την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έπαιξε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Η Ρωσία χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη προόδου προς μια διευθέτηση.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Θα ήθελα να χαιρετίσω τη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων που είχαν απαχθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» αναφέρει σε δήλωσή του.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων και στην παύση των εχθροπραξιών και θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισράηλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι “ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν“, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «όμηρος», δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως «η Χαμάς έχει ή θα έχει αρνητική συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους που βρίσκονται στα χέρια της». Προσέθεσε δε ότι «υπάρχει σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων στα χέρια των Ισραηλινών. Η Χαμάς προσπαθεί αυτή τη στιγμή να τους σώσει».

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι χίλια σκάφη θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι της Αλικαρνασού στην Τουρκία την Τετάρτη, πριν κατευθυνθούν προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Ισραηλινός στρατός: Καταστρέψαμε 400 υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως, από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, έχει καταστρέψει γύρω στις 400 υπόγειες σήραγγες της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλές σήραγγες βρίσκονταν κάτω από νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες, ανακοίνωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων στο υπέδαφος της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 45 χιλιομέτρων ενώ το εύρος του είναι από 6 ως 14 χιλιόμετρα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό περίπου 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μερικές από τις σήραγγες είναι ενισχυμένες με μπετόν και ηλεκτροδοτούνται. Κατά μέσο όρο έχουν ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο, όμως μερικές είναι επίσης αρκετά μεγάλες για οχήματα. Για να αντέχουν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, μερικές βρίσκονται σε βάθος δεκάδων μέτρων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, πολλές είσοδοι των σηράγγων αυτών βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών ή σε τζαμιά.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως ανακάλυψε μια σήραγγα της Χαμάς στο χώρο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου της Γάζας.

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ γύρω από τη Δαμασκό

Ο συριακός στρατός ανέφερε σήμερα ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές με στόχο φυλάκια στην περιοχή γύρω από τη Δαμασκό, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συριακού στρατού ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως δυνάμεις της συριακής αεροπορικής άμυνας κατέρριψαν έναν από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ από τα Υψίπεδα του Γκολάν με στόχο των επιθέσεων να είναι τοποθεσίες στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

K. HATZIDAKIS

Pensions today in Greece are issued faster than in Germany and France

read more

GEORGOULI CASE

V. Migas was deleted from SYRIZA after his "vulgar and sexist post"

read more

ELSTAT

6.7% increase in the industrial turnover index

read more

CONCLUSION ON THE DISASTER OF THE TEMBERS

In the foreground are system malfunctions

read more
1
2
3
4

Greece is a European success story

 

"Greece is a European success story. But the prime minister may not get credit for it in the upcoming elections," writes the Economist in one of its articles on Greece.

Politics
21 Apr 2023
Politics
21 Apr 2023
Akis Skertsos new government representative
economy
21 Apr 2023
Logistics, IT and finance graduates in demand for work

M. Sirengela: Syriza is deceiving the people

The Deputy Minister of Labor and Social Affairs, Maria Syregela, puts things in order regarding the creation of structures and accommodation centers for abused women.

Politics
21 Apr 2023
St. Anargyroi - Kamatero
21 Apr 2023
"Heimarros" St. Chirbas at Wednesday's council

Cash primary surplus of 2.6 billion euros in the first quarter

Regular budget revenue stood at 13,898 million euros, up from 11,842 million euros last year. Regarding regular budget expenditures, they amounted to 15,454 million euros.

economy
21 Apr 2023

POLITICS

A. Panopoulos

A. Panopoulos "closed" Chr. Banako

Aris Panopoulos, candidate for mayor of Chaidari, included Christos Banakos on his ballot... ...

25 Apr 2023 read more
Mass participation in the event of F. Karydas

Mass participation in the event of F. Karydas

Fotis Karyda's event, held in Kifissia, in view of the upcoming elections, was highly successful....

25 Apr 2023 read more
In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

In Chr. Aidonis gathers N. Democracy and Syriza

Christos Aidonis, candidate for mayor of Pallini, shows momentum but also gathers personalities, ...

25 Apr 2023 read more
I. Tahmatzidis resigned as mayor

I. Tahmatzidis resigned as mayor

  Ioannis Tahmatzidis has officially announced his resignation from the position of mayor...

25 Apr 2023 read more
G. Constantatos received the Golden Cross

G. Constantatos received the Golden Cross

The mayor of Hellinikon - Argyroupoli, Yannis Konstantatos, received the highest honor of the Hol...

25 Apr 2023 read more
G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

G. Patoulis delivered equipment to the Municipality of Zografou

The Region of Attica delivered four new, modern garbage trucks and 350 brown bins to the municipa...

25 Apr 2023 read more

INTERNATIONAL

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

Biden is again a candidate for the 2024 presidential elections

US President Joe Biden has officially announced that he will seek a second term in the 2024 presi...

26 Apr 2023 read more

"Bell" of the WHO on the situation in Sudan

The World Health Organization sounded the alarm yesterday regarding Sudan, as a group of militant...

26 Apr 2023 read more
17 Greeks were repatriated from Sudan

17 Greeks were repatriated from Sudan

  The first 17 Greeks freed from Sudan landed on Greek soil yesterday morning. Among them...

26 Apr 2023 read more
Blood test detects 12 different cancers

Blood test detects 12 different cancers

An experimental blood test may be able to detect a dozen different types of cancer with a high de...

20 Apr 2023 read more
India most populous country in 2023

India most populous country in 2023

India will become the world's most populous country by mid-2023, surpassing China, according to e...

20 Apr 2023 read more
Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

Eight defendants are on trial for the death of Diego Maradona

The investigation into the circumstances under which Maradona took his last breath continues, wit...

20 Apr 2023 read more

ECONOMY

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

The real salary in Greece in 2022 was reduced by 7.5%

  High inflation has resulted in a reduction in real wages and an increase in the tax bur...

26 Apr 2023 read more
Stop playing

Stop playing "Monopoly" with the lives and deposits of Greeks

  Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visited Schimatari, Thebes and Livadia yesterday....

26 Apr 2023 read more
The energy platform for common natural gas markets has started its operation

The energy platform for common natural gas markets has started its operation

  The European Commission has announced that the process that will allow European Union c...

26 Apr 2023 read more
Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

Primary surplus of 3.1 billion euros between January and March 2023

  A primary surplus of 3.079 billion euros was presented by the execution of the budget b...

26 Apr 2023 read more
This year's ENFIA has arrived

This year's ENFIA has arrived

  Over the weekend more than 7 million property owners will receive their ENFIA liquidati...

26 Apr 2023 read more
Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

Professor Giorgos Pagoulatos is the new representative of Greece to the OECD

The position of Permanent Representative in the Permanent Greek Delegation to the Organization fo...

25 Apr 2023 read more
Click to read the Terms of Use - Privacy Policy