ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
- 11 Dec 2023
- διεθνή
«Ως ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση» χαρακτήρισε η Κομισιόν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο σε δήλωσή του στην ΕΡΤ για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τόνισε πως «εναπόκειται φυσικά στα κράτη- μέλη να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με εξωτερικούς εταίρους και ιδιαίτερα με τους γείτονες. Αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πάντα πολύ θετικό να βλέπει κανείς να υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις καλής γειτονίας».
«Όσον αφορά στη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, ένα από τα προβληματικά σημεία μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν η συμπεριφορά της Άγκυρας προς τη γειτονία της, ειδικά προς τους γείτονες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εννοώντας την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτό που λέγαμε από το 2020 για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία περιελάμβανε επίσης τη βελτίωση και τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας θεώρηση για την Ελλάδα ή την βίζα με την Τουρκία» πρόσθεσε.
«Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ θετικό να βλέπουμε τι συνέβη στην Αθήνα μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας και είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Και φυσικά για την ΕΕ, αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι η πρακτική εφαρμογή που στην ουσία να δούμε αποκλιμάκωση, συμφιλίωση και συνεργασία με βάση τις αρχές του σεβασμού και των σχέσεων καλής γειτονίας» συμπλήρωσε ο Στάνο.
«Επίσκεψη ορόσημο του Τούρκου προέδρου» - «Ξεκινά μία νέα εποχή ανάμεσα σε ιστορικούς εχθρούς» γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ
Το θετικό αποτύπωμα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που μετά τις τετ-α-τετ συνομιλίες κάνουν λόγο για μία νέα εποχή, για το άνοιγμα του δρόμου προς τη συμφιλίωση και την ίδια στιγμή στέκονται στις εκφράσεις συμπάθειας ανάμεσα στους δύο αρχηγούς.
«Ελλάδα και Τουρκία υπογράφουν 15 συμφωνίες στη διάρκεια της ''ρηξικέλευθης'' επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα» γράφει ο βρετανικός Guardian.
Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπογράφηκαν το δημοσίευμα ξεχωρίζει το πρόγραμμα 12μηνης βίζας που θα επιτρέπει σε Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται τα κοντινά ελληνικά νησιά όλο το χρόνο χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν ειδική αίτηση.
Για «αλλαγή σελίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» και για συμφωνία βελτίωσης των σχέσεων, κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι δύο χώρες, επισημαίνεται ειδικότερα, συμφώνησαν να κάνουν μία επανεκκίνηση στις σχέσεις τους καταρτίζοντας έναν οδικό χάρτη για μια νέα εποχή μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ αλλά και ιστορικών εχθρών.
Το Reuters χαρακτηρίζει δε την επίσκεψη «ορόσημο», εστιάζει στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ως εποικοδομητικές βλέπει τις συζητήσεις και η γαλλική La Tribune που σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο δρόμο προς τη συμφιλίωση.
«Ύστερα από χρόνια τεταμένων σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν την κοινή τους επιθυμία να βρουν λύσεις στις διαφορές, ιδίως όσον αφορά το εδαφικό και το μεταναστευτικό» αναφέρεται.
«Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από έξι χρόνια. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ιδίως σε ορισμένες διαφορές στο Αιγαίο και στις οικονομικές τους σχέσεις» επισημαίνει η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα Le Temps.
Στο θερμό κλίμα στέκεται και η βελγική Les Echos: Ερντογάν και Μητσοτάκης επιβεβαιώνουν την έναρξη μιας νέας εποχής. Οι δύο αρχηγοί ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στην ελληνική πρωτεύουσα με μια αισιόδοξη κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να μη λυθεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα την ερχόμενη άνοιξη για να συζητήσει θεμελιώδη ζητήματα.
Στην αισιοδοξία για τη σταδιακή επίλυση των διαφορών εστιάζουν και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Η διαμάχη στο Αιγαίο; Το Κυπριακό; Όλα μπορούν να επιλυθούν» τονίζει ειδικότερα η Süddeutsche Zeitung.
«Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, οι οποίοι έδειχναν να αντιπαθούν ο ένας τον άλλον προσωπικά για χρόνια, χειροκροτούν τώρα ο ένας τον άλλον» προσθέτει δε.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Handelsblatt που γράφει ότι ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους καταφέρνουν νέα προσέγγιση. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι το «ξεπάγωμα» έγινε στην Αθήνα.
Ο Ερντογάν συνδέει ξανά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξάρτησε την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από μια "ταυτόχρονη" έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο συνέντευξής του στα μέσα ενημέρωσης που δόθηκε την παρασκευή στη δημοσιότητα.
"Ο Καναδάς το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για τη Σουηδία αναφορικά με τις κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε το ίδιο πράγμα. Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο σας, εγώ έχω το κοινοβούλιό μου. Λέτε πως θα πάρετε μέτρα για το ζήτημα των F-16 μετά την έγκριση από το Κογκρέσο. (...) Κάντε ταυτόχρονα και με αλληλέγγυο τρόπο αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε χθες, Πέμπτη, από την Αθήνα.
Όταν ο Ερντογάν επισήμανε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι η Σουηδία θα πάρει τελικά το πράσινο φως, ο Καναδάς, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είχε συμφωνήσει σιωπηρά να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση του ελέγχου στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στα οποία περιλαμβανόταν οπτικός εξοπλισμός, είχε μεταδώσει το Ρόιτερς.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροπλάνα που ήδη διαθέτει. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα.