ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ
- 05 Nov 2024
- διεθνή
Η υποψήφια των Δημοκρατικών λογαριάζει στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση, ζήτημα που ανέδειξε στη γενικά κεντρώα εκστρατεία της, για να κινητοποιήσει μαζικά τις γυναίκες.
Από την άλλη ο μεγιστάνας των ακινήτων, που δεν φάνηκε να κόπτεται για την προσέλκυση μετριοπαθών ψηφοφόρων, χρησιμοποιεί ρητορική ολοένα πιο βίαιη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Πριν από τις δηλώσεις του για το ότι θα έπρεπε κάποιος να «διαπεράσει» τον Τύπο με σφαίρες, είχε ήδη προκαλέσει αντεγκλήσεις μοιάζοντας να λέει πως θα ήθελε να φέρει αντιμέτωπη ορκισμένη αντίπαλό του, την πρώην κοινοβουλευτικό των Ρεπουμπλικάνων Λιζ Τσέινι, με κάνες τουφεκιών.
Οι τοποθετήσεις του «δεν είχαν καμιά σχέση με το να κάνει κανείς κακό» σε εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ απεναντίας ανησυχεί για τον «κίνδυνο» που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι που «θα έπρεπε κι αυτοί» να έχουν προστατευτικό τζάμι, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του.
Οι δυο αντίπαλοι, που έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες τους τόσο ο μεν όσο και η δε, συνεχίζουν να περιδιαβαίνουν τις διεκδικούμενες πολιτείες και να γεμίζουν μέχρι απόλυτου κορεσμού τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα ηλεκτρονικά, με διαφημιστικές καταχωρήσεις.
Η εξηντάρα αντιπρόεδρος, πρώην εισαγγελέας από την Καλιφόρνια, κόρη τζαμαϊκανού πατέρα και ινδής μητέρας, έγινε μάλλον ξαφνικά υποψήφια πρόεδρος τον Ιούλιο, μετά την εκκωφαντική απόφαση του Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί από την κούρσα.
Καλεί τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα μιας δεκαετίας με τον Ντόναλντ Τραμπ», τον μεγιστάνα των ακινήτων που εξελέγη προς γενική κατάπληξη το 2016 στην προεδρία προκαλώντας σειρά ανατροπών στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ και κλονίζοντας τη δημοκρατία στη χώρα.
Η Κάμαλα Χάρις τον έχει χαρακτηρίσει «φασίστα» που θέλει διακαώς «εκδίκηση».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, που οι καταδίκες και οι διώξεις σε βάρος του μοιάζουν να γλιστρούν και να φεύγουν από πάνω του, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί απροκάλυπτα προσβλητική γλώσσα, αμφισβητώντας μεταξύ άλλων την ευφυία της αντιπάλου του.
Παρουσιάζει τον εαυτό του περίπου ως θεόσταλτο ηγέτη για τις ΗΠΑ που κατ’ αυτόν απειλούνται από οικονομικό κατακλυσμό και υφίστανται «εισβολή» από εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο «δολοφόνοι».
Το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό κράτος, είναι περίπλοκο. Η προεδρία κρίνεται έπειτα από γενική, αλλά έμμεση ψηφοφορία: οι πολίτες αναδεικνύουν εκλεκτορικό σώμα με 538 μέλη, μοιρασμένα στις 50 πολιτείες, που σημαίνει πως ο αριθμός των ψήφων που λαμβάνει κάθε υποψήφιος δεν έχει αποφασιστική σημασία.
Πολλές πολιτείες θεωρούνται ήδη δεδομένες για την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ. Εξού οι προσπάθειες των δυο αντιπάλων και το ενδιαφέρον έχουν επικεντρωθεί τόσο στις επτά «swing states», τις διεκδικούμενες πολιτείες.
Στο μεταξύ το πανεπιστήμιο Howard, όπου η Κάμαλα Χάρις θα περάσει το βράδυ των εκλογών, είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτά η ελίτ των Αφροαμερικανών, περιλαμβανομένης της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Με την ονομασία «το μαύρο Χάρβαρντ», το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, έχει κεντρική θέση στην προσωπική ιστορία της Αμερικανίδας αντιπροέδρου: μετά την αποφοίτησή της από εκεί το 1986, έχει επιστρέψει πολλές φορές.
«Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου», «εκεί άρχισαν όλα», είχε δηλώσει το 2019 στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 μιλώντας από τον χώρο του πανεπιστημίου.
Η παρουσία εκεί αύριο, Τρίτη, της Χάρις, η οποία ενδέχεται να αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα και την πρώτη μαύρη πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι γεμάτη συμβολισμό.
Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1867 από το αμερικανικό Κογκρέσο λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο και την κατάργηση της δουλείας σε όλη τη χώρα. Πήρε το όνομά του από τον Όλιβερ Χάουαρντ, έναν στρατηγό των Βόρειων που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των πρώην σκλάβων.
Μετά την ίδρυσή του έγινε το πιο φημισμένο από τα περίπου 100 πανεπιστήμια στα οποία ιστορικά φοιτούν μαύροι και η πλειοψηφία των φοιτητών εξακολουθεί να είναι Αφροαμερικανοί ή μέλη μειονοτήτων.
Το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, που έχει περίπου 11.000 φοιτητές, αποτελείται από επιβλητικά κτήρια με κόκκινα τούβλα και λευκούς κίονες.
Η Χάρις είχε πάει στο πανεπιστήμιο αυτό στα μέσα Αυγούστου για να προετοιμαστεί για το ντιμπέιτ της με τον Τραμπ, δηλώνοντας επί τη ευκαιρία στους φοιτητές: μία ημέρα «μπορεί να είστε εσείς υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ».
Στο πανεπιστήμιο αυτό έχουν φοιτήσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας μαύρη συγγραφέας Τόνι Μόρισον.