Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ
- 29 May 2023
- επικαιρότητα
Την ανάπτυξη ισχυρού χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που αναμένεται να φτάσει τα 5 GW έως το τέλος του 2026 και θα μετατρέψει την επιχείρηση σε ένα πράσινο utility, προγραμματίζει η ΔΕΗ, η οποία θα συνεχίσει να επενδύσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2023.
«Μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις συνεχίζουμε αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της ΔΕΗ με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Στάσσης.
«Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν την πορεία ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η ΔΕΗ και θέτουν τις βάσεις για την επιστροφή στην διανομή μερισμάτων, αρχής γενομένης από το 2024 με βάση την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης», επισήμανε, ενώ για το σύνολο του έτους, προχώρησε σε αναπροσαρμογή της πρόβλεψης λέγοντας ότι η επιχείρηση θα υπερβεί τον αρχικό στόχο που είχε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,1 δις και θα προσεγγίσει το 1,2 δισ.
Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη και την ολοκλήρωση της κατασκευής του πάρκου 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα .
Έτσι οι εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ της ΔΕΗ αυξήθηκαν σε 376 μεγαβάτ από 326 στο τέλος του 2022 ενώ το δυναμικό των "πράσινων" μονάδων της επιχείρησης αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά το επόμενο διάστημα καθώς έχουν μπει σε τροχιά κατασκευής - μεταξύ άλλων - το εμβληματικό πάρκο ισχύος 550 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα καθώς και τα 3 πάρκα συνολικής ισχύος 940 μεγαβάτ στο Αμύνταιο που υλοποιούνται σε συνεργασία με την γερμανική RWE η οποία έχει το 51 % της κοινοπραξίας.
Συνοπτικά:
-Ως το τέλος του χρόνου το εν λειτουργία δυναμικό της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα υπερδιπλασιαστεί από 376 σε 814 μεγαβάτ με την προσθήκη των 200 MW στην Πτολεμαίδα που ολοκληρώθηκαν, 160 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία και άλλων 78 μεγαβάτ αιολικών.
-Σε ορίζοντα 6-18 μηνών η ισχύς θα ανέβει στο 1,9 γιγαβάτ και σε 2,5 χρόνια στα 5,1 γιγαβάτ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Στάσσης "μετά την επίτευξη του στόχου των 600MW που αφορά έργα στην Ελλάδα, είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου Φωτοβολταϊκού πάρκου 550MW στην Πτολεμαϊδα, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 1 GW υπό κατασκευή. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026".
Για το 2023 η παραγωγή λιγνίτη σύμφωνα με τον κ. Στάσση θα παραμείνει στα επίπεδα του 2022 για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το γ΄τρίμηνο του 2023. Σήμερα, παραμένει σε δοκιμαστική λειτουργία. Η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε στους αναλυτές ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην στρατηγική εξόδου από το λιγνίτη. Ωστόσο επισήμανε ότι θα μεσολαβήσει μια εκτιμώμενη καθυστέρηση 1 έως 2 ετών στο σβήσιμο των μονάδων ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Σε ότι αφορά την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η ΔΕΗ όπως είπε κατάφερε να περιορίσει κατά 57% της εκπομπές ρύπων με έτος αναφοράς το 2019.
Οι συνολικές επενδύσεις της επιχείρησης το α’ τρίμηνο του 2023 σχεδόν διπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 195,5 εκατ.. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), έργα ΑΠΕ καθώς και στη νέα μονάδα φυσικού αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.
Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, η ολοκλήρωσή της τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μετά το κλείσιμο της συναλλαγής η διοίκηση της ΔΕΗ θα επανακαθορίσει τη στρατηγική και τα επόμενα βήματα της.